Op donderdag 22 maart vindt de 3e editie plaats van DUOdag, een project dat de tewerkstelling van mensen met een arbeidsbeperking wil bevorderen.

Het concept is eenvoudig: tijdens de DUOdag zet een bedrijf zijn deuren voor één dag open voor een werkzoekende met een arbeidsbeperking. Die vormt dan samen met een van de werknemers een duo.

De werkzoekende werkt mee op de werkvloer en kan proeven van een nieuwe werkervaring. Vorig jaar namen 316 bedrijven gespreid over heel Vlaanderen eraan deel. Dit betekende dat 443 personen met een arbeidsbeperking die dag een duo vormden met een medewerker van een bedrijf of organisatie. Ook voor de editie 2012 hopen de initiatiefnemers op hetzelfde succes.

Iedereen wint op de DUOdag
“Het succes van de DUOdag schuilt in de Win-Win.”, verklaart projectcoördinator Wannes Marivoet. “Werkzoekenden met een arbeidsbeperking zijn ‘zoekende’ en willen graag eens proeven van een bepaalde job. Ze willen hun mogelijkheden en competenties aftoetsen, een nieuwe functie of werkvloer leren kennen. Ze leren en ontwikkelen zich door samen met een medewerker een job uit te oefenen.

Deelnemende bedrijven krijgen de kans om een beter zicht te krijgen op de mogelijkheden van de werkzoekende en de organisaties die mee ondersteuning bieden in het vinden van gepaste werkkrachten.”
“Voor trajectbegeleiders en jobcoaches is deze dag dan weer een unieke kans.”,zegt trajectbegeleider Nathalie Peeters. “Bedrijven leren we immers niet écht kennen van achter onze bureau. We trekken er in de voorbereiding van DUOdag dan ook op uit en bezoeken de verschillende deelnemende bedrijven in de regio. Zo krijgen we een beter zicht op hun personeelsnoden en kunnen we de werkzoekende met een arbeidsbeperking gerichter inzetten.” We krijgen bovendien de kans de bedrijven te informeren over de bestaande ondersteuningsmogelijkheden.”, vervolgt Peeters.

Een ‘samen-verhaal’
“Zonder enthousiaste werkgevers is een DUOdag natuurlijk niet mogelijk.”, vertelt coördinator Wannes Marivoet. “Zowel Multinationals, KMO’s, zelfstandigen, social-profitorganisaties, lokale besturen, overheidsdiensten en de uitzendsector openen hun deuren voor dit initiatief. We willen werkzoekenden die in begeleiding zijn een zinvolle werkervaring aanbieden die rekening houdt met hun specifieke interesses en mogelijkheden. We hopen in ieder geval dat we met dit initiatief nieuwe samenwerkingsverbanden kunnen opbouwen met diverse werkgevers.”

De DUOdag komt tot stand als een samenwerking van diverse organisaties die de werkgelegenheid van mensen met een arbeidsbeperking willen bevorderen.

DUOdag is een organisatie van GTB (Gespecialiseerde Trajectbepaling en -Begeleiding) in samenwerking met:
  • FeGOB (Federatie Gespecialiseerde Opleiding, Begeleiding en Bemiddeling)
  • Jobkanaal, project opgericht door ondernemingsorganisaties:
    • UNIZO (Unie van Zelfstandige Ondernemers)
    • VOKA (Vlaams netwerk van ondernemingen)
    • VERSO (Vereniging voor social profit ondernemingen)
    • VKW (ondernemersplatform)
  • RESOC(Regionaal Sociaaleconomisch Overlegcomité)/SERR (Sociaal-Economische Raad van de Regio)/ERSV (Erkend Regionaal Samenwerkingsverband)
  • VDAB(Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling)
Uitgebreide info vindt u op de website http://www.DUOdag.be.